Spre stele, cu Traian Rareş Tuş

Traian Rareș, membru Mensa Gifted Youth ajuns în clasa a IX-a a unei școli din Baia Mare, a participat deja la două olimpiade internaționale de astronomie – prima dată la juniori, apoi la seniori – și de fiecare dată a obținut premiul II, medalia de argint. În 2018, olimpiada l-a purtat până în Sri Lanka, unde multe lucruri îi păreau diferite de cele din România – de la tradiții până la mâncăruri – și este bucuros că a avut ocazia să ajungă până acolo și să trăiască o experiență extraordinară. Anul trecut a fost la olimpiadă în Piatra Neamţ. Cu România era obișnuit, dar colegii lui și participanții din alte țări i-au făcut experiența de neuitat. În rândurile de mai jos, Traian Rareș ne arată cum e să fii un copil pasionat de știință, care visează să ajute lumea și să exploreze spațiul cosmic.

Un interviu realizat de Raluca Mirea, membru Mensa Gifted Youth.

Mai întâi, voiam să te întreb cum ai descoperit astronomia. Îți aduci aminte ce te-a fascinat în primă instanță?

Am descoperit astronomia pe la 9 ani, când am citit niște cărți legate de călătoria interstelară și mijloacele actuale de explorare spațială și mi s-a părut fascinant. De atunci, am visat să ajut lumea să facă posibilă călatoria interstelară.

 

Ce fel de schimbare crezi că ar aduce călătoria interstelară?

Pământul are resurse limitate și în curând nu va mai putea găzdui un număr atât de mare de oameni. Oricât de mult am încerca să economisim resursele pe care le avem la dispoziție, ele se vor termina în curând, inevitabil. Singura soluție pentru ca civilizația umană să continue va fi să „migreze”. Încercarea de a face alte planete din apropiere habitabile e ceva la care se lucrează constant în zilele noastre, dar, la viteza cu care avansăm la nivel tehnologic, până și colonizarea planetelor din sistemul nostu solar va fi ceva de scurtă durată (la scară astronomică). Călătoria interstelară, care e încă imposibilă din cauza mijloacelor ineficiente din zilele noastre, ar fi de departe cea mai mare realizare a omenirii. Atingerea unor viteze imense în moduri eficiente (și cu combustibili eficienți) – căci în asta constă călătoria interstelară – ne-ar permite să atingem o mulțime de alte zone din galaxie și, cine știe, poate și din afara ei; e doar o chestiune de timp. În acest fel, civilizația umană ar putea să continue mult de acum încolo.

 

Cum ar arăta pentru tine galaxia perfectă, în care ți-ar plăcea să locuiești?

Nu îmi dau seama însă cum aș putea descrie o galaxie „perfectă”, probabil ar fi ca o „galaxie a viitorului” în care mi-ar plăcea să trăiesc (deși imposibil), unde diferitele civilizații ar conviețui armonios.

 

Cum crezi că ar trebui construită o astfel de lume? Pe ce principii s-ar baza?

În primul rând, nu am putea atinge acest ideal decât prin înțelegere și colaborare. Într-o lume în care adevăratele probleme ar fi înțelese și în care am lucra cu toții împreună pentru a le rezolva, în care să nu existe atâtea prejudecăți și în care să fie clar că suntem diferiți, dar ce avem în comun cu toții e că suntem indivizi ai aceleiași civilizații, ar fi posibil să ajungem până acolo.

 

Crezi că există viață pe alte planete?

În legătură cu viața extraterestră, șansa ca așa ceva să nu existe este infimă. Nu sunt în măsură să fac afirmații legate de asta, dar cred că nu suntem singuri.

Traian mi-a arătat și un citat de Arthur C. Clarke, pe care îl crede cel mai aproape de adevăr: „Two possibilities exist. Either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying”.

 

Care sunt obiectivele tale în domeniul astronomiei?

În primul rând, să continui să studiez astrofizica la o universitate specializată, iar apoi fizică sau astrofizică, dar nu știu sigur încă. Celelalte obiective sunt mai apropiate, dar toate sunt legate de competiții.

 

Cum arată programul tău de studiu?

În fiecare zi lucrătoare încerc să lucrez cât mai mult la școală, iar apoi, când ajung acasă, mă apuc de fizică și astronomie (temele le las ultimele). În zilele de weekend cu atât mai mult, pentru că îmi pot împărți timpul mai ușor. Nu mai am atât de multe obligații ca în celelalte zile. Cel mai important e exercițiul, deci fie mă pun să lucrez mai multe subiecte, fie să termin o culegere, fie din ce materiale primesc de la profesori. De fiecare dată când nu îmi e clar ceva, caut imediat.

 

Ce alte lucruri te fac foarte curios?

În afară de metodele teoretic posibile de călătorie spațială, mă fascinează computerele cuantice (și ele sunt ceva revoluționar de care nu ne vom putea lipsi în viitor).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *