qToggle | de vorbă cu Bogdan Butunoi

Există o idee de la care a pornit qToggle?

Cu toții știm că timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o deținem; pe lângă acest fapt, unele activități banale din casă devin plictisitoare din cauza frecvenței cu care le realizăm. Aici aș vrea să dau ca exemple udatul grădinii, reglarea temperaturii sau aprinderea becurilor. Cu gândul la a eficientiza aceste activități și cu dorința de a le automatiza într-o oarecare măsură, am pus bazele lui qToggle.

Acum cât timp a început să prindă viață proiectul?

Acum trei ani l-am cunoscut pe Călin, adevăratul fondator al lui qToggle, care mi-a prezentat viziunea lui, la vremea respectivă la nivel de hobby, despre casa inteligentă. Îmi amintesc că, atunci, qToggle însemna câteva cablaje pe care Călin le făcuse în garaj și o aplicație simplă care le comanda. Am văzut potențial în acele idei și așa a început aventura.

 

Cum se raportează qToggle la mediul de afaceri?

În momentul de față, qToggle se prezintă ca un start-up la început de drum. Până recent, toți oamenii implicați în proiect erau oameni tehnici, așa că nu ne-am pus probleme referitoare la businessul din spate. După participarea la Innovation Labs, am realizat importanța echilibrului dintre business și tehnic. Am reușit să aducem alături de noi un grup de oameni cu experiență în mediul de afaceri și sperăm că o să fim capabili să satisfacem nevoile pieței. Clienții finali ai qToggle sunt posesorii de locuințe cu un nivel de trai peste medie, care doresc să își ușureze viața cu un produs care le oferă un anumit grad de automatizare și monitorizare.

 

Cum este tarifat produsul?

Produsul are atât o latură Open-Source, disponibilă fără costuri pentru cei pasionați de IoT și do-it-yourself, cât și o latură premium, care include acces la cloud, support și alte funcționalități rezervate utilizatorilor cu abonament.

 

Către ce nișă țintește qToggle și ce îți dorești pentru viitor în acest sens?

Find la început de drum, până acum ne-am adresat mai mult utilizatorilor casnici. Avem un Proof Of Concept la Casa Tineretului din Timișoara, iar în prezent implementăm ultimele funcționalități necesare unei tranziții B2B care să ne permită să ne adresăm și dezvoltatorilor imobiliari care doresc să ofere clienților locuințe smart.

 

Este în plan o extidere către piața europeană?

Pentru moment ne concentrăm atenția pe piața din România, lucrăm la un webshop de unde clienții să își poată procura dispozitivele necesare. De asemenea, pasionații de automatizări de pe întregul mapamond ne pot găsi pe https://github.com/qtoggle.

 

Cum a fost finanțat proiectul?

Asta este o întrebare dificilă. Uitându-mă în trecut, nu cred că am avut la dispoziție mai mult de câteva mii de euro, bani proveniți din economiile noastre. Am muncit fără să ne punem problema banilor. Poate ăsta e unul dintre lucrurile pe care le-aș face altfel acum.

 

Există un plan pentru a accesa finanțări?

Deocamdată nu am accesat nicio finanțare, însă dorim pe viitor să facem o schimbare în acest sens. Fie că vorbim de programul de Start-up-uri oferit de stat, fie ceva din domeniul privat.

 

Care este necesarul bănesc în prezent?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să mai așteptăm puțin. Avem nevoie de o validare a soluției, care din punctul nostru de vedere a trecut de stadiul de Minimum Viable Product. Cred că în acest moment avem o mai mare nevoie de product awareness decât de orice altceva.

 

Pros and cons?

O să încep cu ceea ce e evident deja. Cum spuneam mai devreme, când am pornit proiectul, am făcut-o pentru a satisface propriile nevoi. Piața din România încă nu este pregătită pentru home automation, ceea ce se poate transforma și într-un avantaj al qToggle, deoarece ne aflăm într-un blue ocean, unde deocamdată concurența este puțină, iar piața este suficient de mare. Noi am dorit să oferim clienților noștri un sistem ușor de folosit, care să pună preț pe intimitate și pe siguranța datelor, iar pentru asta a trebuit să depășim câteva obstacole tehnice destul de dificile.

 

Cum scalezi?

Majoritatea proceselor care au loc în lanțul de producție sunt automatizate și independente. Resursele tehnice sunt ușor scalabile pentru a deservi o creştere a numărului de clienți de 10 ori sau chiar mai bine. Departamentul de suport este singurul care e posibil să aibă de suferit, dar avem la dispoziție o cuprinzătoare documentație care face mai ușoară rezolvarea unei situații delicate.

 

Estimezi o valoare a companiei?

Nu îmi permit să fac o asemenea estimare. E vorba de foarte multă muncă și de prea multe emoții în acest calcul. Doar timpul o să ne ofere un răspuns la această întrebare.

 

Unde te vezi peste 5 ani?

qToggle Internațional. Speranța mea este că în următorii 5 ani tot mai multă lume din Europa să simtă nevoia unei eficientizări, poate chiar îndemnați fiind de pandemia generată de COVID-19 și astfel să formăm cât mai multe parteneriate. Pe termen lung, un oraș complet inteligent care să aibă qToggle la bază e un vis nu imposibil de realizat.

Spune-ne câte ceva despre latura practică a proiectului, despre cum este qToggle în viața cuiva zi de zi.

qToggle dorește să îmbunătățească 3 aspecte ale vieții cotidiente: siguranța, eficiența și confortul. Din punct de vedere al siguranței, qToggle îți permite să știi în permanență ce se întâmplă în casa ta. Fie că e vorba de sistemul de alarmă, senzorii de temperatură sau de consumul de curent electric. Beneficiarul poate vedea în timp real, de la distanță, informațiile vitale în legătură cu casa lui smart. Nu doar o dată am plecat de acasă și ne-am întrebat „Oare am stins becul ?” sau „Am scos fierul de călcat din priză?”. O casă care are montat sistemul qToggle este mai ușor de eficientizat datorită sistemelor de monitorizare permanentă. Fie că vorbim de a stinge becul uitat aprins, de a utiliza diferite scenarii de automatizare (încălzirea casei doar pe energie solară) sau de a identifica potențiale electrocasnice care nu mai funcționează în parametri. qToggle integrează sistemele smart existente pe piață pentru a oferi o experiență cât mai fluidă în utilizare. Dacă în mod normal ai nevoie de o aplicație pentru a controla iluminatul casei, de o telecomandă pentru ușa de la garaj și încă una pentru poarta de la stradă, qToggle îți permite să aprinzi becul în garaj, să deschizi ușa și poarta dintr-o singură atingere, minimizând astfel timpii morți. Un alt exemplu este stingerea tuturor becurilor odată ajuns în pat, seara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *