METI – Mesaje pentru extratereștri

Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au întrebat dacă suntem singuri în Univers. La început se credea că în ceruri există mai multe ființe, care provoacă furtuni, dacă sunt supărați. Cu timpul, distanța a crescut, iar în Evul Mediu se credea că Luna și planeta Marte ar putea fi locuite. Unii oameni s-au gândit să și comunice cu aceste posibile ființe.

Prima încercare a fost cea a matematicianului Carl Friedrich Gauss, care în anii 1820 a dorit să planteze grâu în taigaua siberiană, în formă de triunghi, sau să comunice cu planeta Marte prin ajutorul unor oglinzi mari. Această idee a fost dezvoltată în anul 1869, când inventorul francez Charles Cros a propus construirea unor oglinzi care să reflecte lumina a mai multor becuri electrice spre Marte și Venus. El a propus folosirea unui cod Morse pentru transmiterea informațiilor. Cam în același timp, Nicolas Camille Flammarion a imaginat un sistem de comunicații bazat pe diferite forme. El a susținut că astfel se poate arăta că lumina este artificială. În anul 1891, Anne Gouget din Franța a propus un premiu pentru cel care va reuși prima oară să comunice cu extratereștrii. Fapt interesant, premiul de 100.000 de franci nu putea fi luat de cel care ar fi vorbit cu marțieni, deoarece Anne considera acest lucru prea simplu. Odata cu apariția radioului, necesitatea unui mesaj spre cosmos a devenit și mai actuală. Nicola Tesla a fost primul care a observat niște impulsuri ritmice care au provenit din spațiu. Pe atunci, încă nu erau cunoscute pulsarurile, așa că el a crezut că aceaste semnale vin de la o civilizație străină.

Observatorul Arecibo

Existând modalitatea de a comunica rapid, a apărut necesitatea unui limbaj pentru comunicație. Acesta trebuia să fie simplu și ușor de înțeles, având în vedere că extratereștrii nu știu nimic despre Terra. Prima încercare de a crea o „limbă cosmică” a fost Astraglossa, propusă în anul 1952, de către Lancelot Hogben.

Astraglossa

 

Această limbă se bazează pe un șir de semnale diferite, cu ajutorul cărora se pot construi diferite imagini.  Mai multe despre Astraglossa puteți găsi urmând linkul:

https://cosmicos.github.io/2014/09/04/astraglossa.html

O altă idee a fost o limbă bazată pe matematică, aceasta fiind considerată universală. Limba a fost dezvoltată în anul 1960 de către Dr. Hans Freudenthal. Freudenthal a considerat că un astfel de limbaj ar trebui să fie ușor de înțeles de către persoane care nu cunosc sintaxa folosită pe Terra sau limbajul uman.

Lincos

Mai multe informații despre Lincos puteți găsi aici: http://www.brunobassi.it/scritti/lincos.html

 

În secolele XX și XXI au fost mai multe transmisii către diferite stele cu planete aflate în zona în care ar putea apărea viața. Iată câteva date despre acestea:

 

În afară de aceste mesaje, există patru nave spațiale care conțin câte un mesaj pentru eventualele civilizații extraterestre. Aceste nave sunt Pioneer 10 și 11, precum și Voyager 1 și 2. Navele Pioneer au câte un disc din aluminiu aurit, pe care sunt gravate un bărbat, o femeie, o hartă stelară și reprezentarea schematică a tranziției fine a hidrogenului.

Navele Voyager au câte un disc aurit pentru gramofon, pe care sunt înregistrate vocile mai multor oameni, precum și câteva compoziții muzicale. Există și mai multe imagini, însă mulți cercetători sunt de părere că o civilizație străină ar putea avea probleme în descifrarea lor. Informațiile de pe discul de aur puteți găsi aici: https://voyager.jpl.nasa.gov/golden-record/whats-on-the-record/

Andrei Marcu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *