Despre responsabilitate, înainte de orice

Responsabilitatea este datoria unui om față de societatea în care trăiește, față de familie, față de animalul de companie etc…

Responsabilitățile diferă de la vârstă la vârstă. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât ai mai multe responsabilități. Exemplu: copiii trebuie să învețe, să fie atenți la școală, să-și facă temele și să îi respecte pe cei mai mari. Adulții trebuie să meargă la muncă, să facă rost de mâncare pentru copii, să plăteasca taxele, să plătească facturile, să aibă grijă de copii, să economisească bani etc…

Când îți îndeplinești responsabilitățile, acestea sunt benefice, viața devine mai lejeră odată ce te obișnuiești cu ele. Dar, dacă le neglijezi, nu mai e așa de colorat. Exemplu: fiind copil, dacă îți neglijezi responsabilitățile, dacă nu îți faci temele, dacă nu înveți, nu te mai descurci la școală, ești mai supărat, dormi mai prost, ești mai morocănos şi părinții sunt mai supărați. Iar, odată ce ai început să neglijezi școala, e cam greu să-ți intri din nou în mână dar este remediabil.

Dacă ești sportiv si nu te ții de responsabilități, adică nu îți mai faci antrenamentele săptămânale, nu ai de ce să te aștepți să ți se întrețină mușchii singuri. Mușchii se atrofiază mult mai ușor decât se formează.

Dacă adulții nu și-ar mai îndeplini sarcinile, ar fi și mai rău. Dacă o singură familie de adulți ar face asta, nu ar fi un impact așa mare. Deja sunt oameni care nu au grijă de responsabilitățile lor. Dar, dacă toți adulții ar renunța, pur și simplu, la responsabilități, s-ar destrăma societatea. Dacă nu s-ar mai duce la muncă, chiar dacă ar avea, să zicem, banii de care au nevoie, ar trebui să fure de la magazine neavând cui să plătească; cred că oamenii ar mai face schimburi pe aici, pe acolo, dar nimeni n-ar mai folosi banii. Hoții și-ar face de cap pe străzi, polițiștii nefiind acolo să-i oprească, iar, în general, oamenii ar muri mult mai mult din diverse motive, nu numai că nu mai sunt medicii prin preajmă sau, dacă sunt, nu lucrează.

Responsabilitățiile trebuie puse mereu pe primul loc astfel încât să nu riști să te apuci de altceva și să uiți de ele.

 

Darius Pășcuță

One comment on “Despre responsabilitate, înainte de orice
  1. 1001case says:

    Mare dreptate, like!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *