Astronomia în societate

În articolul precedent, v-am povestit câte ceva despre ce înseamnă astronomia pentru mine și în general. Precum deja știți (dacă ați lecturat interviul din luna aprilie), contribui, în calitate de membru al SRPAC, la organizarea evenimentelor dedicate publicului, în vestul țării. Întrucât consider foarte important aspectul educativ – aceste evenimente ajută pe plan social – revin acum cu un articol dedicat exlusiv acestei laturi, de la impedimente până la planuri îndrăznețe. 🙂

Ideea de la care am pornit este aceea că astronomia e un hobby costisitor. Prin acțiunile pe care le realizăm, îl popularizăm în mod gratuit, întotdeauna publicul se bucură de participare liberă. Până relativ recent, nici nu am avut sprijin financiar de la terți, dar acum avem câțiva „parteneri” pentru imprimare, pentru a distribui afișe. Este un început modest, dar care contează foarte mult!

Astfel, încercăm să ajungem în localități mai puțin dezvoltate din punctul de vedere al resurselor, unde nu găsim, de exemplu, un cinematograf 3D sau unde nu întâlnim acțiuni culturale de renume, cum ar fi Oțelu Roșu, Moldova Nouă sau Bocșa. În Bocșa organizăm cu success Ora Pământului de mai bine de 3 ani. 🙂 Dar există și o parte bună a acestor localități ceva mai izolate: cerul este mai curat, mai adecvat astronomiei.

Întotdeauna povestim cu publicul, îi învățăm câte ceva pe participanți, le răspundem la întrebări. În viitor, plănuim să avem și premii constând în telescoape – mici, de începători, dar telescoape! 🙂 În afară de observații, există de regulă încă o activitate în cadrul aceluiași eveniment, pentru a asigura o oarecare diversitate plăcută, cum ar fi câteva prezentări teoretice (în funcție de timp/public).

Planul meu, pe care l-am propus celorlalți membri, este să ajungem în toate localitățile mai măricele din România. Pentru început, încercăm la nivel local și, mai departe, în reședințele de județ. Apoi, sperăm să creștem ca număr de membri și să ajungem și în județe mai îndepărtate și în localități mai izolate. În județul Timiș nu sunt probleme, aici fiind acasă. 🙂 Ne dorim să mergem din nou în Jimbolia, apoi în Sânnicolau, Buziaș și Făget.

În plus, organizăm cercuri de astronomie. În Timișoara, se desfășoară la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și este ținut de Simona Ivașcu, iar în Reșița și în Bocșa, de Marc Frîncu.

Dacă doriți să aflați mai multe, îmi puteți scrie pe Facebook. (https://www.facebook.com/bogdan.butunoi.1)

Bogdan Butunoi

Sursa imaginilor: https://astronomieculturala.ro/index.php/activitate/galerie-foto/18-seară-de-astronomie-19-mai-2018-lugoj

 

Acțiune Primii Astronomi în Moldova Nouă: https://www.youtube.com/watch?v=pTj8olfd_bs

Acțiune Primii Astronomi în Oțelu Roșu: https://www.youtube.com/watch?v=8Mht88mDFWU

 

Interviul  Astronomia, hobby şi ştiinţă? De vorbă cu Bogdan Butunoi:

Astronomia, hobby şi ştiinţă? De vorbă cu Bogdan Butunoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *