BIOLOGY CORNER – Leptina – hormonul care ajută la slăbit?

Hello!

Peste tot vedem lume care își dorește să slăbească. Unele persoane fac sport regulat și țin o dietă și tot nu reușesc să slăbească, iar altele nu fac niciunul dintre aceste lucruri și au o siluetă de invidiat. Sunt sigură că mulți vă întrebaţi de ce. Ei, bine, unele lucruri țin strict de genetică, precum am menționat în articolul anterior, iar altele, de modul nostru de viață.

Azi vă voi vorbi puțin despre un hormon. Însă nu orice hormon, ci unul care este considerat a fi printre cei mai importanți: leptina.

Leptina, un hormon secretat de celulele adipoase, menţine sub control metabolismul și reduce foamea (spre deosebire de grelină, care sporește apetitul). Aceasta ajută și la controlul altor hormoni. Leptina ajută la reglarea greutății corporale prin comunicarea cu hipotalamusul. Procedeul este următorul: atunci când celulele adipoase sunt goale, nu se secretă leptină, rezultând pofta de mâncare. Când celulele adipoase sunt pline, acestea secretă leptină și noi simțim o stare de saturație.

Stresul, lipsa somnului și mulți alți factori contribuie la rezistența la leptină, ducând astfel la îngrășare sau chiar la obezitate.

Acum că ați aflat cât de importantă este leptina, nu cred că este de neglijat. Pentru a putea realiza ce ne propunem, trebuie mai întâi să fim sănătoși. Numai bine!

Beatrix Hermann

Surse:

text: http://www.evolvenutritionaltherapy.com/eat-to-evolve-blog/2016/5/20/the-most-important-hormone-in-your-body-part-1

poză: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Leptin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *