Rusia – o țară cu o cultură extraordinară, arhitectură minunată și o atmosferă deosebit de plăcută.
Mă bucur enorm că am avut ocazia să vizitez, împreună cu familia mea, Moscova, capitala Rusiei, în această vară. A fost o experiență de neuitat! Voi începe cu câteva informații utile de călătorie.
Moneda oficială a Rusiei este rubla (рубль). Nefiiind o țară membră UE, pașaportul este obligatoriu, iar pentru noi, cetățenii români, este nevoie și de viză. Viza se obține ușor. La noi a durat în jur de o săptămână jumate, deoarece pașapoartele noastre trebuiau trimise prin poștă la ambasada Rusiei din București. Odată rezolvat cu viza, ne-am putut interesa de zbor și cazare (acestea nu pot fi rezolvate fără viza primită). Hoteluri sunt o grămadă, chiar ai din ce alege, iar raportul calitate-preț este foarte bun. La capitolul transport, noi am zburat din Budapesta cu Aeroflot (Аэрофло́т), compania lor aeriană. Pentru cei din estul țării există cursa cu aceeași companie aeriană și din București. Moscova are 3 aeroporturi, noi aterizând pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo (Международный аэропорт Шереметьево). Transferul de la aeroport spre centru se poate realiza cu taxi (recomand Yandex Taxi – Яндекс Такси, este cel mai ieftin), cu autobuzul sau cu trenul (Aeroexpress – Аэроэкспресс).
Atracțiile turistice sunt numeroase – de la artă și literatură până la știință – există ceva pentru toți. Noi am reușit să vizităm destul de multe locuri turistice și, de asemenea, să ne strecurăm puțin și în cultura rusească, descoperind astfel și părțile știute mai mult de localnici.
Bucătăria rusească este foarte variată. Printre mâncărurile lor tradiționale se numără: Pelmeni (Пельмени) – paste făinoase umplute cu carne tocată, Borsch (Борщ) – supă de sfeclă, Pirozhki (Пирожки) – colțunași cu diferite umpluturi, Kisel (Кисель) – suc de fructe de pădure cu amidon, Kvas (Квас) – băutură fermentată din pâine de secară, Morozhenoe (Мороженое) – înghețată rusească. Restaurantele «Вареничная» (pe strada Nikolskaya) şi «Ресторан домашних рецептов» (pe strada Arbat) sunt două restaurante tradiţionale şi foarte accesibile ca preţ, care merită încercate. 🙂
Metroul din Moscova este unic, stațiile sunt superbe. Este cel mai bun mijloc de transport din oraș. Metrourile vin din minut în minut.
Câteva dintre locurile care trebuie văzute sunt: Kremlinul (Моско́вский Кремль), Catedrala Sfântul Vasile (Собор Василия Блаженного), Muzeul de Cosmonautică (Музей космонавтики), Universitatea Lomonosov (вский государственный университет имени М. В. Ломоносова), Teatrul Bolshoi (Большо́й теа́тр), Galeria de Artă Tretyakov (Государственная Третьяковская Галерея), Muzeul Pushkin (Музей изобразительных искусств им. А.С. Пушкина), Muzeul de Istorie (Государственный исторический музей), Muzeul Darwin (Государственный Дарвиновский музей), Muzeul de iluzii (Музей иллюзий), Planetariul din Moscova (Московский Планетарий), Bunker-42, Fabrica de Ciocolată „Красный Октябрь“, Moscow City (Москва-Сити), Turnul Ostankino (Останкинская телебашня), GUM–ul (ГУМ), Parcul Gorky (Парк Горького), Parcul VDNKh (Парк ВДНХ), Parcul Zaradye (Парк Зарядье), Strada Nikolskaya (Никольская улица), Mausoleumul lui Lenin (Мавзолей В. И. Ленина) și Strada Arbat (Улица Арба́т). Mă bucur că am reușit sa le văd aproape pe toate, chiar merită.
Muzeele sunt un must pentru iubitorii de cultură, iar pentru cei care vor să se relaxeze, parcurile sunt o alegere excelentă de a petrece timp feriți de agitația orașului. Majoritatea parcurilor au role, trotinete și biciclete de închiriat, iar aleile parcurilor au standuri de vată pe băț, sucuri, porumb fiert și nelipsita înghețată rusească. Adepții de shopping nu au voie să rateze GUM-ul și străziile Arbat și Nikolskaya.
Orașul este foarte mare, iar cea mai bună metodă de a-l vedea este o tură cu autobuzul și cu barca. Autobuzul de tur al orașului are două trasee: unul verde (este mai lung) și unul roșu. Există multe locuri în oraș de unde se poate achiziționa un bilet pentru toate cele trei circuite, care este valabil 48h.
Dacă vreți să vedeți Moscova de la înălțime, Imperia Tower din Moscow City și Turnul Ostankino sunt cele mai bune variante. Ambele vă oferă o priveliște superbă asupra Moscovei de la peste 300m înălțime.
Orașul mi-a făcut o impresie foarte bună: mare, chiar mare (dacă o luăm așa, ce nu e mare în Rusia?!), foarte curat și sigur, oamenii sunt extrem de prietenoși și când zic „extrem” nu exagerez, mi-au dovedit asta de multe ori pe parcursul șederii noastre acolo. Singurul minus este traficul, însă transportul în comun este atât de bine pus la punct, încât nu îți trebuie mașină acolo.
Sigur voi mai reveni aici și sper ca pe viitor să ajung și în Sankt Petersburg, un alt oraș deosebit de frumos, și să încerc de asemenea și renumitul Transsiberian prin tărâmul înghețat al Rusiei. 🙂
Fotografiile au fost realizate de Dieter Hermann.
Beatrix Hermann