FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE, ediția a IX-a

Cronică eveniment – Lansare de carte

Buna mea prietenă, dna Claudia Minela, care este și directoarea editurii la care am lansat volumul de poezie „The limbs they took”, spunea cu ocazia acestui minunat eveniment că „E mare păcat să vorbești despre poezie. Ea se prezintă singură, atunci când este citită. Doar așa ajunge la sufletul lectorului. Unii autori consideră că, dacă invită niște domni sau doamne să vorbească mult despre volumul lor, folosind cuvinte elevate, fără să spună nimic, valoarea poeziilor devine inestimabilă. Greșit! Textele vorbesc de la sine. De aceea la toate lansările de carte organizate de mine, am ales cuvântarea și lectura libere”.

O astfel de manifestare, unde publicul a relaționat cu autorul și cu poeziile sale, implicându-se direct prin citirea unor poeme din volumele lansate, a avut loc la Muzeul Literaturii Române care a organizat, în perioada 14-20 mai 2018 – Festivalul Internațional de Poezie, ediția a IX-a. Întregul festival a fost un succes. Organizarea – ireproșabilă, spectacolele de poezie și muzică folk – dinamice, prezentările de carte antrenante, spațiile elegante, oamenii de cultură – scriitori, muzicieni, actori – s-au impus în fața publicului prin actul artistic în sine, de înaltă ținută.

Pe 18 mai a avut loc lansarea volumelor de versuri publicate la Editura Minela: „The limbs they took” – autor Gabriel Nicolae Mihăilă; „nuanțe”, „în brațele ochilor tăi” și „nu lăsa viața să stea între noi” – autor Carmen Popescu.

Flaviu George Predescu, amfitrionul multor evenimente care au avut loc la Muzeul Literaturii Române, deschide programul prezentând cărțile și autorii ce urmau să-și lanseze noile volume, apoi predă microfonul editorului, care aduce în atenția publicului valoarea poeziilor aparținând tânărului poet Gabriel Nicolae Mihăilă și tematica diversă abordată de Carmen Popescu în creațiile sale.

Fiind provocat de moderatorul evenimentului, am mărturisit că am venit direct de la Pitești, de la 2 evenimente literare. Fiind un fel de semnătură personală, m-am limitat doar la câteva texte poetice, lăsând publicul interesat să mă cunoască mai bine abia după lecturarea completă a volumului. Nimic nu este în plus, nimic nu este întâmplător în versurile samurailor moderni, căci așa îi numesc pe cei care se iau la trântă cu delirul emoțional, încercând să îl modeleze prin diverse manifestări ale artei.

Cel de-al doilea autor, Carmen Popescu, a vorbit cu determinare despre rolul poeziei în viața sa, un refugiu spiritual dincolo de cuvinte – „…Tematica poeziei mele este viața mea. Mult surghiun interior. De aici, multe căutări, multe înţelesuri, zeci de ani deșirați, cu bucurii răzlețe… Întunericul este partea întunecată a întregului. Revin la balanţa care trebuie să stea în echilibru. Pe un taler, puțin întuneric, declin, urât, puțină vibrație joasă, opacitate, eșec, ură; pe celălalt taler, lumină, realizări, energie pozitivă, frumos, iubire. Le-am încercat pe toate de-a lungul timpului. Dar căutând în profunzime, am înțeles că experiențele negative au pozitivitatea lor. Îți deschid ochiul inimii, al înțelepciunii, al cunoașterii proprii… În tine locuiesc mai multe lumi. Zgribulite sau nu, în funcție de evoluția personală și încadrarea ei în istoria umanității…”.

A sosit momentul poeziei. Au citit din cele trei volume de versuri colegele autoarei și prieteni-poeți, participanți la eveniment: Flaviu George Predescu, Daniela Toma, Ionuț Calotă, Tei George, Viorel Gongu, Mircea Coros, Claudia Minela etc.

A fost un adevărat spectacol prin care cei ce au lecturat au rezonat cu trăirile autoarei.

La finalul evenimentului s-au acordat autografe, s-a glumit, s-au servit dulciuri. A fost o atmosferă caldă, de voie bună, iar bucuria a patronat întreaga seară.

Festivalul s-a desfășurat în paralel în cadrul mai multor spații locative, precum:

  • Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88;
  • Tramvaiul 26, Strada Cercului 6;
  • Clubul Seniorilor, Strada Ion Slătineanu 16;
  • Cărturești – Grădina Verona, Strada Pictor Arthur Verona 13-15;
  • Librăria Humanitas – Cișmigiu, Bulevardul Regina Elisabeta 38;
  • Școala Centrală, Strada Icoanei 3-5;
  • Liceul „Spiru Haret”, Strada Italiană 17;
  • Sala ARCUB, Strada Lipscani nr. 84 – 90;
  • etc.

Acest festival a fost un conglomerat multicultural și va continua tradiția în aceeași notă, crescând de la an la an.

Gabriel Nicolae Mihăilă

Poezii de Carmen Popescu:
https://ecreator.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5590%3Apoezii-de-carmen-popescu&catid=8
&Itemid=114

Poezii de Gabriel Nicolae Mihăilă pe blogul Mensa România:
https://blog.mensaromania.ro/in-mine-e-alb-negru-si-tu-la-mijloc/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *