După ce, în 2017, la Nisa, Mensa Gifted Youth România a spart barierele cu proiectul „Romania. Sea & See”, o expoziție de fotografie însoțită de versuri, era de așteptat ca în 2018 să venim cu o idee nouă de proiect. Așa a apărut ideea celui de-al doilea proiect internațional al comunității Gifted Youth din România, „România. Smiles & Colors”.
Am creat, deci, o echipă care să poată asigura reușita proiectului, pornind la drum cu șase artiști grafici pasionați, participanți la proiectele din zona de desen desfășurate în cadrul Mensa Gifted Youth. Ne-au însoțit în călătorie și doi tineri scriitori, cu experiență în publicarea de proză online și offline. Acestor tineri le-am alăturat și doi adulți cu experiența necesară în demersul nostru: profa de desen și un arhitect. Acopeream astfel zonele în care tinerii nu puteau interveni obiectiv: coordonarea tehnică a proiectului și realizarea conceptului pentru punerea în scenă a expoziției. Alături de toți, m-am băgat și eu, că de n-aș fi fost, n-aveam acum ce povesti.
Hotelul Art’otel din Budapesta a fost în 2018 gazda IBD. Un hotel cochet, situat pe malul Dunării, cu o expunere foarte bună. Evenimentul nostru a fost pus în program, a beneficiat de o locație foarte bună și de o oră convenabilă, a fost marketat și promovat corespunzător.
„România. Smiles & Colors” este o expoziție de lucrări de arte vizuale și literatură realizate de tinerii noștri mensani, pusă în scenă cu ajutorul adulților. Astfel, în cadrul expoziției,vizitatorii au avut ocazia să răsfoiască o carte ce conține patru povești, scrise de tinerii mensani Denisa Lepădatu și Iulia Maria Popovici. Versiunea originală a poveștilor a fost în limba română, beneficiind și de o traducere a Gabrielei Dima în limba engleză. Poveștile sunt ilustrate de Theo Harald Boangiu, Diana Burdulea, Maryam Dimofte și Ioana Ariana Borza. A fost o expoziție de arte vizuale în primul rând, așa că, în cadrul expoziției, am putut admira pictură, desene în creion sau grafică electronică, în lucrările tinerilor noștri mensani: Maryam Dimofte, Theo Harald Boangiu, Diana Burdulea și Ioana Ariana Borza.
Am expus picturi realizate de Maryam Dimofte între 10 și 14 ani care au stârnit admirația publicului. Am avut desene realizate de Ioana Ariana Borza care au obținut multe aprecieri din partea vizitatorilor. Desenele lui Theo Harald Boangiu au uimit prin exactitatea detaliilor, iar cele ale Dianei Burdulea prin expresivitate. Și, dacă nu era suficient, în centrul expoziției a stat cartea de povești, o carte de povești care a făcut o impresie deosebită.În afara materialelor ce compuneau efectiv expoziția, vizitatorii au putut lua contact și cu alte proiecte desfășurate în cadrul comunității Mensa Gifted Youth România: „Jocurile Minții Junior” și „Jocurile Copilăriei”.
Coordonarea tehnică a proiectului, cu pregătirea ilustrațiilor pentru poveștile din carte, a fost destul de complicată. De această componentă a proiectului și de machetarea cărții s-a ocupat Delia Băluță (Topală), iar de coordonarea și de motivarea întregii echipe m-am ocupat eu. În ce privește punerea în scenă, conceptul a fost apreciat de cei care au trecut pragul expoziției, drept pentru care îi mulțumesc Claudiei Luca.
Vizitatorii expoziției au avut parte de o experiență nouă, complexă și extrem de interesantă, bucurându-se să descopere o nouă mostră de creativitate a tinerilor mensani români. Au avut ocazia chiar să le cunoască pe Maryam și pe Ariana, care au fost prezente la expoziție. Au avut ocazia de a sta de vorbă despre detalii tehnice atât cu Delia Băluță, cât și cu cele două artiste, ceea ce a făcut ca interactivitatea să fie ridicată. Am fost și eu acolo, prezentând întregul concept din spatele comunității Gifted Youth celor interesați.
Laurențiu Iancu