Matematica este în toţi şi în toate. By Edis Memiş

Edis Memiş este un exemplu de mensan care a profitat din plin de inteligența lui ridicată. Fost membru Mensa Gifted Youth, Edis a avut o relație strânsă cu matematica încă din copilărie, relație care a continuat până în adolescență, când a obținut rezultate excelente la unele dintre cele mai prestigioase competiții: medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică 2019 și Olimpiada Balcanică de Matematică 2018 și 2019, medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică 2018. Mai jos sunt câteva frânturi din experiențele sale, o mică introspecție în gândurile lui Edis legate nu doar de matematică, dar și de felul în care o pasiune îți poate influența viața. 

Un interviu realizat de Raluca Mirea, membru Mensa Gifted Youth.

Cum a început totul? Îți aduci aminte de prima clipă în care ai simțit că vrei să excelezi în matematică? 

Matematica mi-a plăcut de când mă știu, iar dorința de rezultate mi-a venit când eram în clasa a V-a și am luat locul 3 la concursul Dan Barbilian de la Călărași, un concurs important în calendarul concursurilor de matematică.

 

Cum crezi că te-a schimbat matematica în plan personal?

M-a făcut mai ordonat și mi-a oferit o nouă perspectivă asupra lumii. Acum am o gândire mai structurată și reușesc să găsesc utilitatea matematicii în viața de zi cu zi.

 

Îți amintești de vreun moment în care nu ți-a mai plăcut matematica? 

Nu cred că am avut astfel de momente, cel mult poate dezamăgiri când nu excelam la un concurs, însă pasiunea n-a dispărut niciodată.

 

Cam cât de mult lucrezi? Ai un program bătut în cuie pe care îl respecți?

Nu am un program bătut în cuie, dar sigur că-mi urmez niște pași, iar în ce privește timpul alocat, sunt zile când lucrez cel mult 2 ore și zile când lucrez 10 ore.

 

Cât de tare te distrezi atunci cand rezolvi probleme dificile?

Crede-mă că este o satisfacție enormă când rezolvi o problemă care poate la momentul acela este peste nivelul tău.

 

Te oprești vreodată să te întrebi dacă munca pe care o depui merită? Sau să te întrebi de ce faci ceea ce faci? 

Nu m-am întrebat niciodată, pentru că iubesc matematica și mi se pare ceva firesc.

 

Ai putea să faci o comparație între obiectivele pe care ți le propui, șansele pe care crezi că le ai și rezultatele la care ajungi?

Sigur că îmi cântăresc bine șansele, știu că medalia de aur la Internațională valorează foarte mult, dar totodată sunt conștient că intru în competiție cu tineri la fel de buni ca mine, poate și mai buni, însă cred în șansa mea și sper să nu fiu dezamăgit.

 

Cum te simți știind că ești unul dintre cei mai buni matematicieni din lume? 

Evident că mă simt foarte bine, dar știu că este un rezultat muncit. Însă, da, satisfacția de a primi medalia de aur la Internaționala de matematică este enormă.

 

Cum ai vrea să folosești ceea ce ai învățat în viitor?

Am foarte multe idei și, spre norocul meu, matematica este în tot și în toate și îți oferă un număr infinit de aplicații. Pe lângă cunoștințele pe care le pot folosi în mod direct, îmi dezvoltă și o intuiție foarte bună pentru domenii precum business, economie, IT sau cercetare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *