A fost odată ca niciodată un vis. Un vulcan grandios în mijlocul unei insule. În mijlocul unei mări. Sau poate în mijlocul oceanului. Oceanul Atlantic. Insulele Canare s-au format acum 20 de milioane de ani. Erupțiile vulcanice repetate au permis formarea unui vârf cu înălțimea de 3718 m. Cea mai mare înălțime deasupra nivelului mării din Oceanul Atlantic.
Insulele Canare, denumite încă din Antichitate de către romani „Insulele Fericite” sunt o adevărată oază de cunoaștere și divertisment. Denumirea de „Islas Canarias” derivă din denumirea latină „Insula Canaria”, care înseamnă de fapt „Insula Câinilor”. Mai aproape de Ecuator decât de tărâmul Spaniei, la aproximativ 100 de km de coasta vestică a Marocului, arhipelagul este alcătuit din șapte insule importante, toate de origine vulcanică.
Fiind o destinație destul de accesibilă și cu un climat subtropical, am făcut această excursie în luna decembrie. Vremea a fost călduroasă pe parcursul zilei, cu temperaturi între 19-23°C și cu nopți ceva mai răcoroase; temperaturi perfecte pentru o escapadă de la frigul din țară noastră. Timp de o săptămână, am încercat să descoperim ce au de oferit cele mai populare și mai faimoase insule spaniole.
Timpul fiind destul de limitat, 7 zile nefiind suficiente pentru a descoperi întregul arhipelag, am ales 2 dintre cele mai populare destinații: Tenerife, cea mai mare și mai populată insulă, aceasta fiind centrul cultural și de divertisment, și Fuerteventura, a doua că mărime, un adevărat paradis cu soare prin prisma plajelor nesfârșite și a nisipului auriu, declarată de către UNESCO rezervație a biosferei în 2009.
După ce am aterizat pe aeroportul din Fuerteventura, am decis ca prima zi să o petrecem în capitala insulei, Puerto del Rosario. Încă de la aterizare am observat peisajul arid și relieful deșertic al insulei. Puerto del Rosario nu este un oraș foarte turistic, fiind mai degrabă un oraș industrial și portuar, dar care încearcă să rămână atractiv prin faleze, promenade și stilul arhitectural specific. Următoarea zi aveam să zburăm spre insula Tenerife, unde aveam să rămânem pentru 3 zile.
Puerto del Rosario
Puerto del Rosario. Faleza
Prima zi pe insula Tenerife am început-o în orășelul Costa Adeje, un centru turistic de divertisment important al insulei. Aici se află cea mai mare concentrație de hoteluri de 5 stele din Europa. După o plimbare scurtă, am ajuns la Playa Torviscas, o fâșie lungă de nisip negru, vulcanic. În apropiere se pot găsi șezlonguri și baruri pe plajă, dar și o multitudine de magazine și restaurante.
Playa de Torviscas
Costa Adeje
În cea de-a doua parte a zilei, am pornit spre Parcul Național del Teide și spre cel mai înalt vârf al insulelor și din Atlantic. Având în vedere că în Costa Adeje erau 22°C, ne-a luat prin surprindere când am aflat că sus erau în jur de 0°C. Cel puțin nu am plecat în șlapi și tricou, cum eram pregătiți inițial să o facem.
Vulcanul Teide este foarte accesibil, fiind unul dintre cele mai vizitate atracții ale insulei. Până la 2400 m altitudine, accesul se poate face cu mașina sau autobuzul, drumul prin parcul național fiind destul de spectaculos. Acoperite cu vegetație aridă pe alocuri, întinderi imense de roci vulcanice de diferite culori își făceau apariția: negre, roșiatice, galbene, fiecare reprezentând o etapă a lavei din diferite ere.
Parcul Național del Teide
O telecabină este pusă la dispoziție pentru urcare până la 3555 m. De aici se poate observa Vârful Pico del Teide cu o înălțime de 3718 m în toată splendoarea lui. Acesta este al treilea vulcan ca înălțime din lume, după Mauna Loa și Mauna Kea din Hawaii. Se poate face o mică drumeție de aproximativ 30 de minute în jurul vulcanului spre Mirador Fortalezza, un punct de observare cu priveliști ce îți taie respirația. Am auzit că în zilele senine se poate vedea și coasta Marocului, aflată la aproximativ 100 km depărtare, însă în timpul ascensiunii noastre vremea a fost destul de instabilă. Pentru a urca până în vârf, e nevoie de un permis special. Vulcanul del Teide este activ și în prezent, ultima lui erupție având loc în anul 1909.
Pico del Teide – 3718 m
Pico del Teide – drumeție
Pico del Teide – Mirador Fortalezza
Parcul Național del Teide – vedere din telecabină
Parcul Național del Teide
La coborâre, ne-am oprit la un restaurant într-un sat, Vilaflor, pentru a încerca diverse mâncăruri tradiționale. Încă eram deasupra norilor, apusul soarelui arătându-ne încă o dată frumusețile ce se ascund pe aceste insule. Am aflat ulterior că acesta se află la o altitudine de 1400m, fiind localitatea de la cea mai mare altitudine din arhipelag.
Vilaflor, vedere
Următoarea zi am petrecut-o în întregime în Siam Park, cea mai spectaculoasă atracție acvatică din Europa în ultimii 5 ani, după un clasament realizat de TripAdvisor. Are o tematică thailandeză, parcul fiind proiectat cu permisiunea familiei regale thailandeze.
Încă de la intrare, se pot observa vegetația exotică și diferite elemente asiatice. O multitudine de atracții și topogane de diferite categorii pot fi încercate. Începând cu Tower of Power, un topogan cu cădere liberă de 28 de metri, la care se trece printr-un tunel aflat în interiorul unui acvariu plin de pești și rechini înainte de aterizarea în apă, până la Wave Palace, o frumoasă piscină înconjurată de nisip și șezlonguri, oferind cele mai mari valuri artificiale în lume ce ajung până la 3 metri înălțime. O multitudine de alte topogane pot fi încercate în acest parc, distracția fiind garantată pentru orice împătimit al parcurilor acvatice.
Siam Park
Siam Park – Wave Palace
Santa Cruz de Tenerife, capitala insulelor Canare, este un orășel vibrant, colorat, curat și liniștit încărcat cu o energie pozitivă, unde se simte veritabilul aer colonial spaniol. Străduțe pline de cafenele, mici restaurante și magazine întâlnite la tot pasul fac să dispară orice sentiment negativ. Zona de coastă, portul și plajele din apropiere atrag numeroși turiști pe tot parcusul anului. Aici se organizează în februarie al doilea cel mai popular carnaval din lume, după cel din Rio De Janeiro.
Santa Cruz de Tenerife
Ultimele ore petrecute pe Insula Tenerife ne-au adus la Playa de Las Teresitas, situată la 10 km nord de capitala Santa Cruz de Tenerife. Este una dintre cele mai populare plaje din insulele Canare și este una dintre puținele care nu are nisip negru vulcanic. Asta, din cauza că în anul 1973, 270.000 tone de nisip fin, alb au fost aduse din deșertul Sahara, creând o veritabilă plajă artificială.
Playa de Las Teresitas
După 4 zile petrecute pe insula Tenerife, ne-am întors pe insula Fuerteventura, unde am continuat să vizităm diferite plaje și locații unice. Prima oprire a fost la Morro Jable, o zonă turistică cu o plajă de aproximativ 4 km lungime, cu nisip alb, apă liniștită de o culoare turquois. Această plajă este mărginită de un bulevard plin de magazine, zone de recreere și restaurante.
Morro Jable
Gran Tarajal
VA URMA…
Daniel Sârb