BIOLOGY CORNER – Genetica – ce poate face cu adevărat?

Bună tuturor!

Așa cum am menționat în articolul anterior, articolul de azi va fi despre partea mea preferată din biologie, genetica.

Genetica este o ramură vastă și deosebită a biologiei, așa că, mai mult ca sigur, acesta nu va fi singurul articol pe această temă. Astăzi, ne vom face o idee despre ce este genetica, cu ce se ocupă aceasta și care este importanța ei.

Genetica este știința eredității (proprietatea de a transmite informaţia genetică la următoarea generație) si variabilității (proprietatea urmașilor de a se diferenţia de părinți, rezultând diversificarea speciei).

Sunt sigură că majoritatea ați auzit despre legile eredității ale lui Gregor Mendel și de teoria cromozomială a eredității a lui Thomas Morgan. Chiar dacă nu ați auzit de ele, nu voi începe să le explic pentru că ne-am întinde mult și se găsesc peste tot. Ele stau la baza geneticii.

Contribuţia geneticii în medicină este uriașă. Terapia genică și medicina regenerativă sunt cele mai semnificative. Terapia genică este folosită pentru tratamentul cancerului, încercându-se corectarea defectului genetic. În medicina regenerativă se înlocuiește organul sau țesutul afectat cu o clonă a acestuia. Terapia cu celule stem este adesea folosită, deoarece acestea sunt celule nespecializate, fiind capabile să formeze orice fel de țesuturi.

Genetica are multe întrebuințări și este de mare ajutor în ziua de azi; indiscutabil, și în viitorul apropiat, fiind într-o continuă dezvoltare. Sper că v-a făcut plăcere să aflați puțin despre această ramură deosebită a biologiei. Într-un viitor articol vă voi povesti mai multe, până atunci, numai bine!

Beatrix Hermann

Surse:

Text: https://abitur-wissen.org/index.php/biologie/gentechnik/376-gentechnik-gentechnik-in-medizin-und-forschung

Poză: https://www.wddty.com/img/wddty/news/4100/large/most-cancers-are-just-down-to-bad-luck-say-scientists.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *