Republica Moldova este o ţară cu un potenţial turistic bogat, dar slab cunoscut. Mărginită de România la vest şi de Ucraina la nord, sud şi est, acest colţ de pământ merită cu prisosinţă calificativul de „colţ de rai”.
Locuri de vizitat în Republica Moldova
1.Cetatea Soroca
Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km nord de Chișinău. Cetatea Soroca a fost construită la trecătoarea peste Nistru, pe locul unor fortificații mai vechi. Din porunca Voievodului Ștefan cel Mare, este înălțată o cetate pătrată din lemn pe locul fortăreței genoveze. În timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea este rezidită din temelie de piatră, așa cum o vedem și astăzi, adică rotundă cu diametrul de 37,5 m si cu cinci bastioane egal depărtate între ele. Meșterii au pus la baza calculelor lor legea supremă a armoniei „secțiunea de aur”, fapt care face cetatea unică printre mostrele de arhitectură defensivă din Europa.
Sursă poză: Wikipedia
2.Orheiul Vechi
De-a lungul râului Răut, în raionul Orhei, se întinde Orheiul Vechi, probabil cel mai spectaculos loc din Republica Moldova. Defileul format printre formaţiunile calcaroase oferă vizitatorului o imagine impresionantă, indiferent de anotimp. Cu adevărat uimitoare sunt peşterile din stâncile defileului, multe dintre ele fiind sculptate de mâna omului pentru a fi transformate în biserici şi chilii pentru călugări.
Sursă poză: TripAdvisor.com
3.Monumentul „Lumânarea Recunoştinţei”
Acest monument ridicat pe stâncă, deasupra batrânului Nistru, la marginea Sorocii, este una din cele mai importante zidiri din istoria modernă a Moldovei. Ideea de a ridica acest monument îi aparține renumitului clasic al literaturii moldovenești Ion Druță, care, crescând din adâncurile trecutului nostru, reprezintă un omagiu adus tuturor eroilor anonimi, care au păstrat cultura, limba și istoria Moldovei.
Sursă poză: Travel.md
4.Conacul lui Manuc Bei
Conacul lui Manuc este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe ș.a.
Sursă poză: TV8.md
De asemenea, puteți vizita obiective precum Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea Hâncu, Mănăstirea Rudi, Mănăstirea Saharna, Castelul MIMI, Vinăria Cricova, Casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, Vadul Rașcov, Casa-muzeu „Alexei Mateevici”, satul Zaim, raionul Căușeni, Casa-muzeu „Grigore Vieru”, satul Pererâta, raionul Briceni.
Chișinău, un oraș al contrastelor
Chiar aflându-vă în inima țării, puteți vizita multe locuri frumoase, printre care:
1.Parcul Dendrariu
Parcul „Dendrariu” a fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Parcul este o zonă perfectă de odihnă, plimbări, sport (fiind amenajat cu aparate speciale), sesiuni foto, picnicuri ș.a.
Sursă poză: Noi.md
2.Grădina Publică Ștefan cel Mare
Grădina Publică Ștefan cel Mare este considerată a fi cel mai vechi parc orăşenesc din ţară care s-a păstrat. Parcul are 7 intrări, un havuz care încă funcționează, Aleea Clasicilor, bustul poetului rus Pușkin și mărețul monument al lui Ștefan cel Mare. Este un spațiu perfect de odihnă și un teritoriu utilizat pentru organizarea evenimentelor culturale și sociale.
Sursă poză: Afisha.md
Sursă poză: Stiri.md
3.Complexul Memorial „Eternitate”
Compoziția Memorialului este încununată de cinci puști executate din piatră, cu înălțimea de 25 metri, aranjate în formă de piramidă. La baza piramidei este o stea mare cu cinci colțuri, în centrul căreia arde focul veșnic.
Sursă poză: Wikipedia
De asemenea, puteți vizita și alte locuri, precum Casa Memorială Puşkin, Muzeul Naţional de Artă, Arcul de Triumf, Parcul Valea Morilor.
Nu ezitaţi să veniţi în Republica Moldova pentru a o cunoaşte în toată splendoarea!
Mihaela Catan