România – Campioană Mondială la Carcassonne

Pasiunea pentru jocurile de societate moderne (board games) a luat naștere la începutul anului 2011, odată cu achiziționarea jocului „Coloniștii din Catan”. Am jucat atunci foarte mult, iar în toamna aceluiași an am câștigat etapa locală de la Iași, calificându-mă la primul eveniment național, dintr-un șir lung care a urmat. La etapa națională din anul 2012 am obținut și prima calificare la o etapă internațională: am obținut locul al doilea și, implicit, calificarea la Campionatul European de Catan. Ca premiu, am ales jocul „Carcassonne”, iar de atunci a început aventura care m-a adus astăzi pe cea mai înaltă poziție în clasamentul mondial.

În anul 2013, aveam să particip pentru prima dată la etapa națională de Carcassonne, unde am ocupat locul 6. Acest lucru m-a ambiționat, iar în următorul an am ajuns până în finală. Primul titlu național a venit doi ani mai târziu, în 2016, când am obținut și prima calificare la Campionatul Mondial de Carcassonne de la Essen. Am fost atunci copleșit de emoții, dar am știut din prima clipă că pot ajunge să disput finala și chiar să o câștig. Anul trecut, în cadrul Campionatului Mondial de Carcassonne 2018, mi-am împlinit unul din vise, ajungând să joc cu titlul mondial pe masă. Am pierdut, din păcate, finala împotriva jucătorului din Japonia. Acest lucru m-a motivat să mă antrenez mai mult, rezultatele neîntârziind să apară. Tot în anul 2018, am participat la Campionatul Mondial de Pandemic, împreună cu fratele meu, fiind foarte aproape de o calificare în finală.

Am câștigat în acest an, la Brașov, pentru a două oară consecutiv, Campionatul Național de Carcassonne, obțînând a treia calificare la etapa mondială. Am plecat la Essen convins că îmi pot depăși rezultatul de anul trecut.

 

Parcursul din acest an a fost următorul:

Runde de calificare:

  1. Germania – ROMÂNIA 82 – 103
  2. ROMÂNIA – Rusia 106 – 97 (campion mondial 2016)
  3. Peru – ROMÂNIA 72 – 94
  4. ROMÂNIA – Japonia 192 – 120 (campion mondial 2018)
  5. ROMÂNIA – Polonia 94 – 91 (campion mondial 2017)

Sfert de finală:

Japonia 2 – ROMÂNIA 88 – 111 (campion mondial 2014)

Semifinală:

Estonia – ROMÂNIA 81 – 115

Finală:

ROMÂNIA – Taiwan 102 – 102

Am câștigat titlul mondial datorită clasării mai bune în cadrul rundelor de calificare.

Performanța de a aduce României primul titlu de Campioană Mondială la Carcassonne mă face să mă simt extraordinar de mândru și, totodată, consider că acest rezultat este o confirmare a faptului că nivelul de joc de la noi din țară a crescut foarte mult. Acasă am avut parte de partide destul de intense și chiar le transmiteam și celorlalți participanți că nivelul competiției de la noi se apropie de cel de la Mondiale și că oricare dintre ei poate ajunge până în finala de la Essen.

Marian Curcan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *