Legal Shapers și proiectul Lawrelai

Legal Shapers și proiectul Lawrelai, primul consultant juridic de călătorii, se califică în etapa finală a Global Legal Hackathon 2019.

Echipa românească se va prezenta, alături de ceilalți unsprezece finaliști, în fața unui juriu format din potențiali investitori, pe 4 mai, la New York.

La o lună de la câștigarea Marelui Premiu al Global Legal Hackathon România 2019, Legal Shapers – o echipă formată din avocații Roxana Pistolea (associate Clifford Chance Badea), Roxana Mihaela Catea (Senior Associate Ţuca Zbârcea și Asociații), Tudor Colțan (Senior Associate Suciu Popa) și specialiștii IT Petruș Bălașa și Eduard Mirică – se numără printre cele douăsprezece echipe care vor participa la gala internațională și ceremonia de premiere de la New York.

Participanții trebuie să se încadreze în 2 teme cu proiectul lor: 1. deservirea serviciilor juridice ca business privat sau 2. serviciile juridice de interes public (de exemplu: buna guvernare, legislația juridică, facilitarea accesului la justiție).

Aplicația Lawrelai (Law related AI) este primul consultant juridic de călătorii, ușor accesibil prin intermediul Facebook Messenger. Unicitatea sa vine din faptul că are acoperire globală și o componentă gratuită de răspunsuri juridice actualizate și de încredere cu privire la cele mai frecvente situații cu care ne putem confrunta în timpul unei călătorii în străinătate. În cazul unei urgențe imediate, Lawrelai oferă asistență juridică personalizată contra-cost, punând la dispoziția utilizatorilor consultanță profesională prin intermediul partenerilor locali.

Din punct de vedere tehnic, Lawrelai utilizează tehnologia NLP, pentru a descifra caracterul complicat al limbajului uman. Inteligența artificială (AI) o înzestrează pe Lawrelai cu capacitatea de a înțelege nevoile și contextul utilizatorului, iar informațiile obținute sunt comparate cu cele existente în sistemul său. Mai departe, urmărește fluxul dinamic variabil definit pentru scenariul utilizatorului respectiv. Scenariile pot fi create atât de persoane tehnice, cât și nontehnice, prin utilizarea unei interfețe UI puternice.

Fiecare membru din echipa Legal Shapers are un rol asumat în cadrul proiectului Lawrelai și o contribuție importantă pentru succesul său per ansamblu.

Roxana Pistolea, avocat de litigii la Clifford Chance Badea, este Chief Executive Officer (CEO): „Trăim într-o lume în care toate industriile trebuie să se adapteze la inovațiile tech, inclusiv industria legală, în care deja activează roboți avocați și sunt încheiate tranzacții utilizând tehnologia blockchain. E o certitudine că viitorul avocaturii nu mai poate fi conceput fără prezența inteligenței artificiale. Am acceptat provocarea lansată de Global Legal Hackathon pentru că, avocat fiind, mi-am dorit să contribui la dezvoltarea și promovarea inovațiilor în domeniul juridic. Am format o echipă de tineri vizionari, talentați și creativi în domeniile lor, împreună reușind să venim cu un concept care ne-a pus pe harta legal tech din România și, de ce nu, cu un potențial impact global semnificativ”.

Roxana Mihaela Catea, Senior Associate în cadrul SCA Țuca Zbârcea & Asociații și asistent universitar doctorand la drept comercial în cadrul Universității „Nicolae Titulescu”, este Chief Legal Officer (CLO): „Proiectul echipei noastre, Lawrelai, este conceput să satisfacă o nevoie de sfaturi juridice într-o zonă a călătoriilor, în care mă regăsesc întru totul. Scopul nostru comun este de a asigura acea plasă de siguranță a soluțiilor juridice pentru situațiile cu care s-ar putea confrunta un călător aflat într-o ţară străină. Implicarea în pregătirea proiectului a însemnat dedicație, inspirație și lucru în echipă. Sunt convinsă că munca investită în această direcţie ne va aduce un rezultat strălucitor în etapa următoare a Global Legal Hackathon”.

Tudor Colțan, Senior Associate Suciu & Popa, este Chief Marketing Officer (CMO) și Cofondator LegalRunners: „Este o confirmare la nivel internațional că o echipă de avocați și IT-işti români poate să fie creativă și să revoluționeze domeniul #LegalTech. Cred că România are un potențial incredibil în dezvoltarea de proiecte Legal Tech cu vocație globală, la egalitate cu jurisdicții tradițional recunoscute ca foarte productive pe zona de soluții tehnologice disruptive.”

Eduard Mirică, Game Developer, VR/AR enthusiast, este Chief Financial Officer (CFO): „Venit pentru experiența hackathonului, undeva spre finalul celor aproape 3 zile m-am trezit că echipa cristalizase o idee de business scalabilă și cu potențial, plus un pitch solid. Totul a decurs într-un mod foarte natural. Cred că acest «flow» al echipei se datorează caracterelor minunate, viziunii și a creativității deosebite de care am dat dovadă cu toții”.

Petruș Bălașa, Full stack developer la AVstore.ro, Chief Technology Officer (CTO): „Lawrelai este produsul echipei în care am avut norocul de a ajunge și din care am plăcerea de a face parte. Sunt mândru că împreună am reușit să găsim o soluție accesibilă pentru dificultățile utilizatorilor noștri”.

Majoritatea echipelor finaliste de la Global Legal Hackathon vin din țări puternic dezvoltate în domeniul tehnologiei și inovației, iar respectivele echipe sunt formate din avocați de la cele mai faimoase case de avocatură din lume și specialiști IT din cele mai dezvoltate tech huburi. Echipele câștigătoare provin din Australia, Brazilia, China, Germania, India, Italia, România, Statele Unite ale Americii, Hong Kong, Polonia.

Membrii echipei Legal Shapers subliniază: „Este o ocazie unică pentru România, care a ajuns într-o finală uriașă la New York, unde proiectul nostru va demonstra că avocații și IT-iștii români nu sunt doar foarte buni profesioniști, dar au şi puterea de a genera atât inovație în industriile lor, cât și un proiect global. Putem deschide o ușă foarte mare pentru tot ceea ce înseamnă start-upuri românești în domeniul Legal Tech, care pot fi scalabile la nivel global și putem deja să ne gândim să înființăm Legal Tech Huburi de profil care să creeze un mediu unde know-how-ul se îmbină cu pasiunea pentru inovație”.

Până la momentul competiției, echipa va continua să dezvolte aplicația, să lucreze la baza juridică de date și să atragă parteneri juridici în proiect, contactând firme de avocatură din alte țări.

Mai multe detalii:
https://www.facebook.com/Lawrelai.bot/

#GLH2019 Finalists

 

Roxana Pistolea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *