BIOLOGY CORNER – Peștele umblător mexican

Hello!

Mă numesc Beatrix, am 16 ani și fac parte din Mensa Gifted Youth. Fiind pasionată de biologie, m-am gândit să scriu ocazional câte un scurt articol, biology-related. Poate veți prinde dragul de biologie, e o știință foarte frumoasă! 🙂

Astăzi voi scrie despre o specie de salamandră, poate multora necunoscută, însă deosebită, zic eu. Ați auzit până acum de Axolotl, numit și „peștele umblător mexican”? Ei bine, dacă nu, vă voi povesti eu azi puțin despre această specie de salamandră foarte interesantă.

După cum sugerează și a doua sa denumire, Axolotl trăiește în apropiere de Ciudad de Mexico. Dacă auzi numele de Axolotl nu ai cum să nu îl asociezi cu un fenomen destul de neobișnuit –  neotenia. Presupun că mulți vă întrebați ce înseamnă asta, aici vine și explicația: neotenia se referă la capacitatea unor organisme de a se reproduce în stadiul de larvă.

Axolotl nu are plămâni precum alți amfibieni, aceasta dispunând doar de branhii externe. Durata de viață medie a acestei specii este de 15 ani. Din păcate, se numără printre speciile pe cale de dispariție.

Înfățișarea ei este de asemenea mai deosebită, parcă îți zâmbește mereu!

Sper că v-a plăcut articolul și că ați învățat ceva nou citindu-l! În articolul următor voi vorbi despre ramura din biologie cea mai dragă mie. Până atunci, numai bine!

 

Beatrix Hermann

Surse:

text:

https://a-z-animals.com/animals/axolotl/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Axolotl

poză:

https://www.thinglink.com/scene/682805489146265602

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *