În toamna aceasta, mai exact în saptamâna 25 octombrie-1 noiembrie, am vizitat Barcelona, orașul meu favorit.
Ca orice turist, am căutat multe informații despre oraș înainte de a ajunge acolo și am stabilit ce obiective vom vizita. Am luat autobuzul turistic pentru două zile (ceea ce vă recomand să faceți dacă aveți puțin timp în oraș) și ne-am început călătoria.
Ziua 1: Dimineață, am urcat în autobuz și ne-am început ruta din Piața Espanya. De aici, am călătorit până la Palatul Regal de Perdalbes, a cărui grădină este minunată, plină cu o mulțime de specii impresionante de arbori de o înălțime copleșitoare. Tot în aceeași zonă, am trecut și pe lângă Pavilionul Güell, ce are o poartă semnificativă pentru obiectiv, reprezentând un dragon.
Apoi, am urcat cu Telefericul la castelul Montjuic. Priveliștea spectaculoasă a orașului este cea pentru care toți turiștii vizitează acest obiectiv, pe care îl recomand și eu cu căldură. De asemenea, în aceeași zonă se află și Stadionul olimpic din Barcelona, construit cu ocazia Jocurilor olimpice din 1992.
Următorul obiectiv turistic vizitat de noi a fost Muzeul Național De Artă al Cataluniei sau MNAC. Acest muzeu dispune de o colecție vastă de artă din diverse curente, printre care se numără și curentul gotic, baroc sau art nouveau, iar operele au nevoie de timp pentru a fi admirate, astfel că va fi nevoie de câteva ore pentru a vizita acest muzeu.
La finalul zilei, am luat autobuzul pe aceeași rută pentru a vedea orașul noaptea și pot spune că nu trebuie să ratați Barcelona la lumina lunii.
Ziua 2: Ne-am început ziua prin a vizita Museu Blau, un muzeu de științe naturale, unde am văzut niște exponate ce te copleșesc prin vechimea și felul în care sunt conservate. Pentru a vedea acest muzeu în întregime aveți nevoie de asemenea de câteva ore bune, care însă vor trece foarte repede.
Mai apoi ne-am plimbat pe malul mării și am trecut prin satul olimpic, construit, de asemenea, pentru olimpiada din 1992.
Obiectivul pe care așteaptă toți vizitatorii Barcelonei să îl viziteze este Parc Guell. Acesta este un obiectiv cunoscut pe plan mondial care se ridică peste așteptări, oricât de înalte ar fi acestea. În parc există mai multe construcţii, parcul fiind în totalitate proiectat de Antonio Gaudi. Toate elementele arhitecturale din parc sunt inspirate din natură, cel mai semnificativ fiind dragonul ce a devenit acum un simbol al orașului.
Cele mai semnificative clădiri din parc, cum ar fi casa arhitectului Gaudi, pot fi vizitate în schimbul unei taxe şi au atât exterioare, cât și interioare spectaculoase, încărcate cu detalii și mozaicuri.
La ora închiderii, am plecat spre Fântânile Magice de la Montjuic, unde se desfășoară un spectacol de muzică și culoare jucat de fântânile din fața Muzeului Național de Artă Catalană. Spectacolul este într-adevăr mai impresionant vara sau dacă îl vezi pentru prima dată, însă își păstrează farmecul indiferent de anotimp sau condiții.
Ziua 3: Această zi am dedicat-o creațiilor lui Antonio Gaudi, arhitectul căruia i se datorează mare parte din aspectul architectonic actual al Barcelonei.
Pentru început, am vizitat La Pedrera sau Casa Mila, care impresionează prin arhitectura unică și structura de rezistență pe care Gaudi a folosit-o la toate construcțiile sale, inclusiv la celebra Sagrada Familia. De asemenea, acoperișul, cu priveliștea unică asupra orașului, te lasă fără cuvinte, creându-ți o stare de spirit specifică orașului.
Această stare de spirit specifică Barcelonei se menține și se accentuează în cursul vizitei la Casa Batllo, un alt reper turistic al orașului. Arhitectura specială, mozaicurile unice, vitraliile nemaivăzute, pardoseala, terasele, acoperișul, împreună cu ghidul audio-video cu realitate virtuală fac din vizita la Casa Batllo o experienţă de neuitat.
După o pauză în care ne-am plimbat puțin pe Passeing de Gracia și am luat prânzul, am continuat periplul cu vizitarea Catedralei Gotice, unică prin curtea interioară și fragmentele din diverse altare, a unei părți din Barri Gotic (cartierul gotic), iar seara am încheiat-o cu o minunată vizită, plină de inspirație, la Palatul Muzicii Catalane.
Ziua 4: Am hotărât că, atât cât vremea ne permite, ar trebui să mergem și la plajă. Iată-ne astfel în a patra zi plimbându-ne prin Barcelonetta. Acesta este locul unde pot mânca cea mai bună paella după o baie revigorantă în marea caldă. De asemenea, un obiectiv turistic din zonă este Acvariul din Barcelona, însă, dacă nu sunteți pasionați de domeniu, sfatul meu ar fi să vă bucurați de o zi întreagă la plajă.
Ziua 5: Luni toate muzeele sunt închise, ca urmare noi am dedicat ziua cumpărăturilor și plimbărilor prin oraș. Pentru cei care sunt pentru prima dată în Barcelona, aș recomanda să nu rateze vizita la Sagrada Familia (pe care eu am vizitat-o cu doi ani în urmă). Aceasta este simbolul orașului și opera de căpătâi a lui Antonio Gaudi, la care se mai lucrează și astăzi.
Ziua 6: Am ajuns spre finalul sejurului, astfel că avem parte de o zi de relaxare pe care am rezervat-o operei lui Picasso și vizitării parcului de distracții de pe muntele Tibidabo, al doilea munte ce străjuiește Barcelona, alături de Montjuic. Priveliștea panoramică și catedrala impresionantă, dar și parcul de distracții de la finalul secolului XIX recomandă călătoria în acest loc. Tibidabo este unul dintre locurile sufletului meu în Barcelona și recomand cu căldură să nu îl ratați.
Sper ca acest articol să vă motiveze să vizitați acest oraș, ce te primește cu căldură și bună-voie, unde te simți ca acasă și nu te rătăcești nici fară hartă, unde multitudinea de culturi și tradiții te copleșește, oraș de unde nu ai mai vrea să pleci la finalul vizitei și plănuiești deja o viitoare excursie, fie ea și de câteva zile, înapoi.
Ioana Ariana Borza